PS: Uusi kalastuslaki on epäonnistunut jo syntyessään

Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet, kansanedustajat Lauri Heikkilä ja Pirkko Mattila ovat jättäneet tänään valiokunnassa hylkäysesityksen esitykseen uudesta kalastuslaista.

Vaikka uuden lain lähtökohtana on edelleen vesialueen omistajalle kuuluva kalastusoikeus, helpotetaan kaupallisten kalastajien eli ammattikalastajien kalaan pääsyä ely-keskuksen myöntämän alueellisen luvan avulla, ilman vedenomistajan lupaa.

– Tässä on selkeä epäkohta aikaisempaan lakiin nähden. Tämä voi myös aiheuttaa suuria ristiriitoja kaupallisten kalastajien ja muiden kalastajien välillä. Toisaalta tällainen päätös ei edistä kalakantojen kestävää käyttöä ja hoitoa tietyillä vesialueilla, Heikkilä ja Mattila huomauttavat.

– Nyt esitetty malli lisää ely-keskusten valtaa ja hallintobyrokratiaa varsin tuntuvasti.

Kalastus tuo lisätuloa perheille

Heikkilä ja Mattila eivät näe lähtökohtaisesti järkevänä sitä, että uudessa kalastuslaissa vapaa-ajan kalastajien tai kotitarvekalastajien saaliin myyntiä rajoitettaisiin vain pieniin määriin viikossa. Myös vapaa-ajan kalastajien verkkorajoitus kahdeksaan verkkoon on hätävarjelun liioittelua.

– Tämä olisi myös selvä heikennys aikaisempaan nähden, koska esimerkiksi monilla syrjäseuduilla kalastus tuo sekä lisätuloja että elantoa perheisiin, toteavat Heikkilä ja Mattila.

– Nyt ehdotettu rajoitus ei edesauttaisi muuta kehitystä kuin mahdollisesti harmaata taloutta maassamme. Alkuperäinen lain tarkoitus lienee kuitenkin ollut toinen.

Perussuomalaiset eivät
hyväksyneet ”jokamiehen maksua”

Hallitus tuli lopulta perussuomalaisten linjalle kalastonhoitomaksussa. Sen olisivat maksaneet aiemmasta poiketen kaikki täysi-ikäiset kalastajat, myös 65 vuotta täyttäneet, jotka harjoittavat muuta kuin ongintaa ja pilkintää.

– Tällaista ”jokamiehen maksua” eivät perussuomalaiset olisi voineet hyväksyä, joten hyvä, että tätä saatiin muutettua. Lisäksi valiokuntaryhmämme olisi halunnut poistaa kalastonhoitomaksun työttömiltä sekä toimeentulotukia saavilta. Nämä maksupoistot eivät vaarantaisi kalojen istutuksia vesistöissämme.

SUOMEN UUTISET

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa